28 квітня. Що відзначають в цей день?

28 квітня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 429 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 429 RUSSIAN AGRESSION

28 квітня в Україні та у світі відзначають День охорони праці. Ще сьогодні Всесвітній день жіночого здоров'я, День обізнаності про недіагностованих дітей і День народження кондиціонера.

У США - День висадження дерев і День біологічного годинника.

Цього дня, 2001 року відбувся політ у космос першого космічного туриста. Ним став американський мільйонер Денніс Ентоні Тіто, який провів на МКС 6 днів, займався фото- і відеозйомкою, вів щоденник і підбирав продукти на сніданок, обід і вечерю для всіх, хто перебуває на МКС.

А сто років тому, 1923 року, стадіон "Вемблі" в Лондоні офіційно відкрився матчем між командами "Болтон Вендерерс" і "Вест Гем Юнайтед", на який у день відкриття було відразу продано 126 000 квитків.

Православна церква вшановує пам'ять апостолів від сімдесяти Аристарха, Пуда і Трохима.

Всесвітній день охорони праці

Міжнародна організація праці, МОП оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці, або Всесвітнім днем безпеки і здоров'я на робочому місці, для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення і просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Уперше цей день було відзначено 2003 року.

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам'яті загиблих працівників, вперше проведеного американськими та канадськими робітниками 1989 року на вшанування пам'яті працівників, які постраждали або загинули на робочому місці.

День охорони праці в Україні святкують 28 квітня з 2006 року. Свято бере початок із Всесвітнього дня охорони праці.

Всесвітній день жіночого здоров'я

Всесвітній день жіночого здоров'я - щорічна подія, яку відзначають в останню п'ятницю квітня. Вона спрямована на сприяння здоров'ю та благополуччю жінок у всьому світі.

День обізнаності про недіагностованих дітей

День обізнаності про недіагностованих дітей - це щорічний захід, що проходить у останню п'ятницю квітня і спрямований на підвищення обізнаності щодо проблем, з якими стикаються діти та сім'ї, уражені недіагностованими генетичними захворюваннями.

Свято висадження дерев у США

Одним із перших організаторів Свята висадження дерев у Сполучених Штатах Америки, яке нині проводять в останню п'ятницю квітня, вважають Дж. Стерлінга Мортона, адміністратора штату Небраска, який згодом обіймав посаду міністра землеробства. Розповідають, що він перейняв і розвинув цей звичай від племені ацтеків, які висаджують дерева у день народження своїх дітей.

У 1874 році, у перший День лісу, за ініціативи Мортона, у штаті Небраска посадили понад 12 мільйонів дерев. Через два десятки років там уже росло 350 мільйонів саджанців.

День порятунку жаб

День порятунку жаб - це щорічний захід, який відбувається 28 квітня і спрямований на підвищення обізнаності про важливість збереження земноводних і загрози, з якими стикаються популяції жаб у всьому світі.

День народження кондиціонера

28 квітня 1914 року в США було запатентовано повітряний кондиціонер.

Кондиціонер призначений для підтримання потрібної температури і вологості в приміщенні. Вентилюючи повітря, він очищає його, пропускаючи повітряний потік через спеціальні фільтри.

Уперше про кондиціонер, як винахід, стало відомо 1815 року, коли француз Жан Шабанес запатентував метод кондиціонування повітряного потоку і спосіб регулювання температури в будівлях. Незважаючи на перспективну ідею кондиціонування повітряного середовища приміщення, її практичного застосування довелося чекати досить довго.

Лише в 1902 році в США інженер-винахідник Вілліс Каррієр зібрав першу у світі промислову холодильну машину для друкарні в Нью-Йорку. Причому ця перша кліматична техніка, що є предком кондиціонера, була призначена не для створення приємної прохолоди працівникам, а для боротьби з вологістю, яка сильно погіршувала якість друку.

Ще цього дня:

1918 - Німецькі війська заблокували Центральну Раду України, унеможлививши її функціонування як інституції, а Конституція Української Народної Республіки стала її останнім документом;

1919 - Паризька мирна конференція ухвалила рішення про створення Ліги Націй - організації, покликаної сприяти міжнародному співробітництву та запобігати збройним конфліктам, до якої Сполучені Штати долучилися лише 1934 року;

1939 - Німеччина розірвала пакт про ненапад 1934 року з Польщею і вторглася на її територію, що призвело до початку Другої світової війни;

1947 - Відбулася операція "Вісла" з виселення українців із південно-східних регіонів Польщі;

1952 - Формальне припинення окупації Японії. СРСР відмовився брати участь у підписанні договору;

1982 - Велика Британія оголосила про встановлення зони війни навколо Фолклендських островів для запобігання аргентинській агресії.

Церковне свято

Цього дня православна церква відзначає пам'ять апостолів від сімдесяти Аристарха, Пуда і Трохима. За переказами, вони були учнями і послідовниками святого Павла і разом із ним проповідували слово Боже.

Іменини: Олександр, Анастасія, Андрій, Аристарх, Василина, Віктор, Кіндрат, Леонід, Лук'ян, Сава, Севастян, Трохим, Федір.

За інформацією interfax.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини