Віталій Дорох: "Ми стали повнолітніми" Громадській організації у Хмільнику виповнюється 18 років

Віталій Дорох: "Ми стали повнолітніми" Громадській організації у Хмільнику виповнюється 18 років

29 квітня виповнюється 18 років з дня заснування громадської організації "Право". Про шляхи становлення, про роботу організації, її основні функції та досягнення розповідає керівник ГО "Право" Віталій Дорох. 

 

- Наша організація була створена 29 квітня 2005 року, тобто цього року ми відзначаємо 18 річницю з дня створення нашої організації. За ці роки нам вдалося реалізувати дуже багато ініціатив, які вплинули на розвиток нашої громади. 

Працювали ми в таких сферах: розвиток територіальних громад, протидія корупції та захист прав людини. Протягом багатьох років ми вивчали потреби цільових груп, проводили різноманітні заходи, щоб задовольнити ті потреби, надавали правову допомогу, проводили навчальні заходи, розробляли нормативно-правові акти, проводили адвокаційні кампанії щодо їх затвердження, працювали в різних комісіях, комітетах та робочих групах при органах влади різного рівня, а також виконували дуже багато іншої, суспільно-корисної роботи.

Починаючи з 2005 року ми реалізували понад 45 проєктів, які було підтримано донорськими, в тому числі й міжнародними донорськими організаціями. 

2022 рік став для всієї країни випробуванням на міцність. З’явилися виклики, на які потрібно було реагувати максимально оперативно. Виклики минулого року змусили нас опановувати нові напрямки діяльності. Це було не просто, тому що й для нашої команди можливість займатися звичною діяльністю стало неабияким викликом: хтось з наших колег був мобілізований, хтось пішов добровольцем, а хтось змушений був кардинально змінити своє життя. Все це вплинуло на діяльність нашої організації.

Новим напрямком діяльності для нашої організації стала гуманітарна допомога та інтеграція внутрішньо переміщених осіб в життя громади. Саме в цьому напрямку в нас було багато експериментів, спроб та невдач, а також значних успіхів. Окрім цього, ми продовжували працювати й в інших напрямках, де також маємо гарні результати.
Все це стало можливим завдяки нашій команді, до якої долучилося дуже багато нових людей: і в якості експертів, і в якості волонтерів, і в якості ключових виконавців в окремих напрямках. Зараз наша команда налічує 12 експертів та 7 волонтерів. 
І саме завдяки цим людям, у 2022 році, ми маємо ось такі результати:


Банк житла

Громадська організація «ПРАВО» долучилася до реалізації проєкту, метою якого було створення в громаді «Банку житла». «Банк житла» – це проєкт соціальної ініціативи «Вулик змістів» покликаний допомогти ВПО з пошуком гідного  житла. На жаль, значних результатів в цьому  напрямку досягнути не вдалося: кількість потребуючих поселення значно перевищувала наявні можливості громади. Нам вдалося допомогти з поселенням 43 людям.
 

Банк речей

На початку повномасштабного вторгнення багато людей, які прибували в громаду, не мали з собою майже ніяких речей, включаючи одяг, взуття тощо. Задовольняти ці потреби потрібно було досить оперативно. Саме тому виникла ідея створення на базі гуманітарного хабу «Мурашник» «Банку речей». Суть цієї ідеї полягала в тому, що місцеві мешканці (і не тільки) жертвували на Банк речі, які вже не потрібні, не підійшли за розміром, або не використовуються з інших причин. Паралельно ми формували базу потреб ВПО в речах, які намагалися задовольнити. Ця ініціатива виявилася дуже ефективною, за що ми щиро дякуємо всім, хто долучився до наповнення «Банку речей», а також всім нашим волонтерам, які постійно працюють в гуманітарному хабі «Мурашник». Ця ініціатива продовжує свою роботу і є дуже затребуваною в громаді. Загалом впродовж 2022 року послугами Банку речей  скористалися 2169 осіб.

Допомога власникам домашніх тварин

З початком повномасштабного вторгнення всі ми стикнулися з дефіцитом товарів: полиці супермаркетів та невеличких магазинів досить швидко спустошувалися. Це стосувалося майже всіх товарів, особливо харчових продуктів та кормів для домашніх тварин. Власники місцевих мініпритулків та внутрішньо переміщені особи, навіть за наявності коштів, не могли купити достатню кількість кормів для своїх улюбленців. Саме тому ми звернулися до виробників кормів для тварин з проханням підтримати власників тварин в нашій громаді. Відгукнулося 2 фірми: ТОВ «РОЯЛЬ КАНІН УКРАЇНА» та ТОВ «Нестле Україна». Завдяки їхній підтримці ми отримали та передали місцевим власникам тварин та ВПО, які приїхали в громаду зі своїми домашніми улюбленцями понад 2,5 тони кормів. 
 

Генератори для Внутрішньо переміщених осіб

В нашій громаді, станом на 25 жовтня 2022 року, створено та облаштовано 3 місця компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, в яких проживало 152 особи. Ці місця облаштовані в приміщеннях дошкільних навчальних закладів громади.
Але, через відключення електроенергії, гостро постало питання в забезпеченні цих місць електрогенераторами.
Саме тому, управлінням освіти, молоді та спорту Хмільницької міської ради, спільно з громадською організацією «ПРАВО», було підготовлено заявку на конкурс, оголошений МБФ «Ізоляція». В цій заявці йшлося про те, що для місць компактного проживання внутрішньо переміщених осіб в нашій громаді потрібні 3 генератори.
Фонд підтримав заявку, і ми закупили та передали управлінню освіти, молоді та спорту міської ради 3 генератори, для встановлення їх в місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб в нашій громаді.


Кардіографи для сільських амбулаторій

Завдяки партнерству між громадською організацією «ПРАВО», відділом інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю міської ради та Хмільницьким центром первинної медико-санітарної допомоги 7 сільських амбулаторій нашої громади отримали кардіографи. Це стало можливим завдяки участі в грантовій програмі «Гуманітарна солідарність», що реалізується Міжнародним фондом «Відродження» у партнерстві та за фінансової підтримки CARE Deutschland. Реалізація цієї ініціативи дозволила забезпечити доступ сільського населення до своєчасної діагностики відхилень у роботі серця, і найголовніше, дасть шанс на життя багатьом мешканцям нашої громади.


 

Наша колега, Рімма Коваль стала стипендіаткою програми Європейського Союзу з розвитку громадянського суспільства у країнах Східного партнерства #StandWithUkraine. Цей проєкт включає виявлення потреб ВПО, надання їм безоплатної правової та психологічної допомоги тощо.
Цей проєкт був покликаний зменшити правову та соціальну ізоляцію внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Хмільницької міської територіальної громади і значною мірою посприяв  соціальній інтеграції ВПО в життя нашої громади. Діяльність в рамках реалізації проєкту передбачала виявлення потреб внутрішньо переміщених осіб (через проведення анкетування та глибинних інтерв’ю), аналіз отриманої інформації, розробку кейсів для вирішення найбільш актуальних правових питань, друк та розповсюдження буклетів, здійснення публікацій в соціальних мережах, а також надання правової допомоги та психологічної підтримки.

 

Гуманітарний хаб «Мурашник»

Вище ми описали кілька реалізованих ініціатив, впровадження яких потребувало приміщення, причому досить просторого. Саме тому ми орендували підвальне приміщення Універмагу, де створили гуманітарний хаб «Мурашник». Спочатку саме приміщення використовувалося більше, як склад, але з часом ми зрозуміли, що потрібно створювати саме хаб, тому що потреби внутрішньо переміщених осіб, а також місцевих жителів зростали та були досить різноманітними. Тому ми вирішили провести в приміщенні ремонт, облаштувати та обладнати приміщення технічними засобами та меблями та створити, власне, гуманітарний хаб «Мурашник». Завдяки підтримці Фонду Східна Європа, Мережі правового розвитку, а також партнерству з Хмільницькою міською радою нам вдалося це зробити і зараз в гуманітарному хабі функціонує дуже багато ініціатив. Це і «Банк житла», і «Банк речей», і клуби за інтересами, і організація виставок, і проведення інформаційних та навчальних заходів, і можливість отримати правову та психологічну допомогу. Гуманітарний хаб «Мурашник» став справжнім центром активності для мешканців громади та внутрішньо переміщених осіб. 

Правова допомога

Попри те, що наша організація запровадила нові види діяльності, ми продовжували надавати послуги, які вже стали традиційними, зокрема безоплатну правову допомогу. Її можна було отримати в офісі нашої організації у Будинку культури, в гуманітарному хабі «Мурашник», телефоном, через електронні засоби комунікації, а також наші юристи чергували в чаті Громадської спілки «Мережа правового розвитку», членом якої є наша організація. За минулий рік ми надали 1261 правову консультацію. Також ми систематично проводили інформаційні та навчальні заходи з правової тематики. 


Сади перемоги

Навесні, минулого року, ми започаткували ініціативу «Сади перемоги», в рамках якої внутрішньо переміщені особи, які знайшли прихисток в нашій громаді, могли безкоштовно отримати розсаду овочевих культур, а саме: пізніх та ранніх сортів капусти та томатів. За весь термін акції такою можливістю скористалося понад 100 родин ВПО. Було роздано розсади на загальну суму понад 20 000 гривень. До речі, цього року ми знову плануємо продовжити цю ініціативу. 
 
Пункт незламності

Зважаючи на ситуацію в країні, яка склалася через масовані ракетні атаки, наша організація, на базі гуманітарного хабу «Мурашник», створила Пункт незламності. Пункт обладнано генератором, є доступ до мережі інтернет, а також можливість зігрітися, випити чаю та попрацювати, зарядити гаджети, якщо в цьому є потреба.

Участь в діяльності органів влади

Окрім цього представники нашої команди долучалися до роботи в різних комісіях, комітетах та робочих групах при органах влади різного рівня. Зокрема, це адміністративна комісія при виконавчому комітеті Хмільницької міської ради, волонтерська рада при виконавчому комітеті міської ради, комісії Конкурсу розвитку підприємницьких ініціатив жителів Хмільницької міської територіальної громади, Комісії з питань перегляду топонімічних назв вулиць та провулків, інших об’єктів міського господарства, увічнення пам’яті видатних діячів і подій, встановлення або демонтажу пам’ятних знаків на території міської громади, а також інших робочих органів міської та регіональної влади. 
Громадська організація «ПРАВО» є членом Громадської спілки «Мережа правового розвитку». На базі офісу організації функціонує Хмільницький офіс Мережі правового розвитку.
На базі офісу організації функціонує Регіональний центр розвитку місцевої демократії, що входить до мережі регіональних центрів, які створені за сприяння Всеукраїнської асоціації самоорганізації населення.

 Протягом 2022 року ми реалізували кілька проєктів за підтримки донорських організацій, а саме:

Проєкт «Покращення матеріального забезпечення Центру для ВПО «Мурашник» 

Ініціатива була підтримана Фондом Східна Європа. Завдяки реалізації цього проєкту ми закупили для «Мурашника» меблі, комп’ютерну техніку, інше обладнання, яке використовується для проведення інформаційних, комунікативних  та навчальних заходів. 
 

Проєкт «Регіональна школа партисипації на тему: «Інтеграція та соціалізація ВПО»

Реалізація ініціативи  відбувалася в рамках проєкту «Створення в українських регіонах соціального капіталу для громадських ініціатив», орієнтованих на реформи, що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.
Завдяки впровадженню цього проєкту команди учасниці, які представляли Хмільницьку, Війтівецьку, Студенянську, Барську та Жмеринську громади, навчалися виявляти проблеми внутрішньо переміщених осіб, розробляти ініціативи та залучати ресурси на їх реалізацію. Також ми фінансово підтримали реалізацію ініціатив, які були спрямовані на інтеграцію ВПО в Барській, Студенянській та Жмеринській громадах. 

Проєкт «Якісні послуги для внутрішньо переміщених осіб громади»

Проєкт було реалізовано в партнерстві з Хмільницькою міською радою, за підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується Pact в Україні.
В рамках реалізації цього проєкту ми провели соціологічне дослідження проблем та потреб внутрішньо переміщених осіб, які проживають в нашій громаді, а також розробили План інтеграції внутрішньо переміщених осіб в життя громади, який було затверджено рішенням виконавчого комітету Хмільницької міської ради.  
Також, в рамках реалізації цього проєкту, ми розробили нові послуги нашої організації, які спрямовані на інтеграцію та соціалізацію внутрішньо переміщених осіб. 

Проєкт «Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA-2022 у Вінницькій області»

В рамках реалізації цієї ініціативи ми організували в гуманітарному хабі «Мурашник» фотовиставку «Нескорений Херсон», яку відвідало понад 300 осіб, провели тренінги «Вступ до прав людини», а також організували покази та обговорення документальних фільмів про права людини. 
 

Проєкт «Хмільницька громада – дружня для всіх»

Проєкт було підтримано Міжнародним фондом «Відродження» та реалізовано в партнерстві з Хмільницькою міською радою. В рамках його реалізації ми забезпечили надання правової та психологічної допомоги ВПО, започаткували проведення фокус-групових досліджень з метою виявлення та оперативного реагування на потреби внутрішньо переміщених осіб, відродили проведення засідань Клубів громадського діалогу, а також провели  навчання щодо можливості впливу на процеси прийняття рішень в громаді з використанням інструментів локальної демократії.
 

Наша організація завжди готова до співпраці та реалізації спільних ініціатив. 

Кому цікаво - приходьте до нас або телефонуйте - 096 029-67-81. 
Офіс громадської організації “ПРАВО” знаходиться в Будинку культури. 

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини