Американець Григорій Степанець, що заповів мільйон доларів Залужному народився у Вінниці

Американець Григорій Степанець, що заповів мільйон доларів Залужному народився у Вінниці

Уродженець Вінниці Григорій Степанець заповів мільйон доларів Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, - повідомляють Життєві обрії.

Про це у телеграм інформує Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Ім’я Григорій Степанець, що народився у Вінниці стало враз відомим на весь світ. Чоловік заповів мільйон доларів Головнокомандувачу ЗСУ. Також залишив значні пожертви двом українським університетам та музичному колективу «Хорея Козацька», - йдеться у повідомленні.

Народився 1938 року у Вінниці. Батько воював у Другій світовій війні і у жовтні 1941 року був убитий німецькими військовими. До закінчення війни родина перебувала в евакуації на Уралі. Після її закінчення родина повернулися до Вінниці, де Григорій у 1955 році закінчив школу № 4 з золотою медаллю.

У 1955 році він поступив до Московського державного університету імені М. В. Ломоносова, де отримав ступені магістра з математики, магістра з хімії та кандидата наук з фізичної хімії.

Працював у Центральній геофізичній експедиції (ЦГЕ, м. Москва), звідки у 1980-их роках був звільнений радянською владою за те, що підписав листа на підтримку дисидентів.

У 1989 році емігрував до США. Працював програмістом у компанії Microsoft Corporation.

17 квітня 1997 року Григорій Степанець та Рафаель Лисиця, будучи співробітниками Microsoft Corporation, подали заявку на патент і 7 травня 2002 року запатентували техніку декодування кодів даних змінної довжини (анг. Technique for decoding variable length data codes). Цю технологію можна використати для мінімізації етапів обробки даних на комп'ютерах, а також для систем факсимільного копіювання.

Степанець вільно володів українською, російською, англійською, німецькою, італійською. Переклав декілька книжок.

15 листопада 2022 року, відповідно до заповіту Григорія Степанця, 1 мільйон доларів США дістався у спадок генералу Валерію Залужному. 5 січня 2023 року генерал Залужний перерахував отриманий спадок на спецрахунок Національного банку України для збору коштів на потреби ЗСУ.

Український католицький університет офіційно підтвердив, що отримав 2 мільйони доларів США у якості благодійного внеску відповідно до заповіту Григорія Степанця.

Помер 24 жовтня 2022 року в Редмонді, штат Вашингтон.

Наш земляк Григорій Степанець хотів допомогти Україні у її боротьбі за свободу та ідентичність, що заслуговує на повагу. 

Фото – з фейсбук-спільноти «Вінниця Цікава».

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ТРЬОХ ВІННИЧАН ВІДЗНАЧИЛИ НАГОРОДАМИ ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧА ЗСУ

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини