16 серпня. Що відзначають у цей день та прикмети

16 серпня. Що відзначають у цей день та прикмети

Що сьогодні не можна робити, яке сьогодні церковне свято, яким цей день був в історії. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

 

Яке церковне свято відзначається сьогодні

Православна церква 16 серпня вшановує пам'ять святого Антонія Римлянина, Чудотворця. Інші назви свята: "Вихревеї", "Малинник", "Ліщина", "Ісакій". 16 серпня люди чекали появи сильних вітрів, вихорів.

16 серпня в історії

1649 — 50-тисячна армія Богдана Хмельницького перемогла 60-тисячну армію Речі Посполитої короля Яна-Казимира під Зборовом.

1788 — міністр фінансів Королівства Франції Л. де Брієнн оголосив державу банкрутом.

1804 — в Булонському лісі пройшло перше нагородження орденом Почесного легіону.

1820 — у Ніжині коштом князя Олександра Безбородька відкрито Гімназію вищих наук (нині — Ніжинський педагогічний інститут).

1914 — Головна українська рада оприлюднила маніфест до українського народу з приводу Першої світової війни із закликом боротися за визволення України.

1919 — 11-та дивізія Групи Січових стрільців Романа Сушка Армії УНР і 21-ша Збаразька бригада УГА Богуслава Шашкевича звільнила від більшовиків Шепетівку.

1925 — відбулася прем'єра фільму Чарлі Чапліна «Золота лихоманка».

1941 — вийшов наказ Ставки Верховного Головнокомандування Червоної армії за № 270, згідно з яким командири і політпрацівники, які потрапили в полон, вважалися дезертирами, а їхні родини підлягали арешту й виселенню.

1945 — у Москві був підписаний «Договір між СРСР і Польською Республікою про радянсько-польський державний кордон».

1960 — Кіпр проголосив незалежність.

1960 — заснована Міжнародна академія астронавтики.

1962 — Рінго Старр влився в «Бітлз», замінивши попереднього барабанщика — Піта Беста.

1972 — у Торонто відкрилася Національна виставка, на якій уперше для західного світу були представлені виробники Китаю.

1975 — Пітер Ґебріел залишив Genesis, харизматичного вокаліста замінив барабанщик. Тепер Genesis асоціюють із Філом Коллінзом, а Пітер Ґебріел зайняв свою нішу серед сольних виконавців.

1976 — на великий екран вийшла кінокомедія Ельдара Рязанова «Іронія долі, або з легкою парою!». До цього вона пройшла по центральному телебаченню у новорічні свята.

1985 — Мадонна вийшла заміж за актора Шона Пенна.

1995 — більшість населення Бермудських островів на референдумі проголосувала проти незалежності й за збереження статусу британської колонії.

Яке свято відзначають 16 серпня

У цей день у світі відзначаються День повітряних зміїв, День Джокера, День пам'яті Елвіса Преслі, Міжнародний день "Помахайте в камеру спостереження", День "Справжня любов назавжди".

У США - День битви при Беннингтоні, День рома, День "Залишайся вдома з дітьми", День ковбасок "Братвурст", День розповідання анекдотів, День американських гірок, День повітряно-десантних військ, в Індії - Новий рік Парс, у Канаді - День відкриття, в Італії - Сиенское Паліо, в Домінікані - День відродження республіки, в Аргентині - День пам'яті генерала Сан-Мартіна, у Таїланді - День миру, в Японії - Свято вогню "Даймондзи", в Австралії - День капкейка, у Нідерландах - День сердець в Амстердамі, у Парагваї – День захисту дітей.

https://gazetahm.org/ckeditor_assets/pictures/597/content_%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F.jpg

Замовити плитку, блочок, паркан можна тут


Що сьогодні не можна робити

Не можна викидати сміття і прибирати в будинку.

Прикмети на 16 серпня

  • яка погода на 16 серпня - такою буде і в жовтні;
  • який "Антон", такий і "Микола" (19 грудня);
  • йде дощ - він може затриматися надовго;
  • сильний холодний вітер - до морозної зими, теплий-до м'якої і сніжної.

Іменини 16 серпня

Іменини у Антона, Ісаакія, Миколи, В'ячеслава, Івана та Кузьми.

 

Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини