Збори почались на Дібрівці, а закінчились у Хмільнику. Люди вимагають навести порядок на міському сміттєзвалищі

Збори почались на Дібрівці, а закінчились у Хмільнику. Люди вимагають навести порядок на міському сміттєзвалищі

Минулої п'ятниці жителі села Дібрівка Війтівецької громади зібралися на збори. Причиною зібрання, кажуть дібрівчани, стали нестерпні антисанітарні умови, які створюються на міському сміттєзвалищі, - повідомляють Життєві обрії.

 Вулиця Хмільницька в селі Дібрівка, а точніше її околиці, межують з міським сміттєзвалищем і хоча розташовано воно в межах санітарних норм, неганативні наслідки: сморід і поліетиленові пакети, які легко розносяться вітром дуже боляче дошкуляють жителям цієї вулиці.

За словами жительки села Дібрівка Ірини Сидоренко на сміттєзвалище вивозять відходи тваринного походження,  це все розволікають тварини, стоїть страшений сморід, окрім того, усі ці відходи гниють і проникають в грунтові води.

- Це просто нестерпно, сморід такий, що очі виїдає, я постійно задихаюсь,  у мене астма. Ми вимагаємо від керівництва "Хмільниккомунсервіс" навести на сміттєзвалищі порядок, привести його у відповідність до санітарних норм,- говорить Ірина Сидоренко.

Дібрівчани кажуть, що за місяць на сміттєзвалище було вивезено 4 фури тваринних відходів, які просто загорнули, а не захоронинили згідно санітарних норм. 

- Бродячі собаки та коти їх розгребли і порозтягували, я ці рештки збирав у себе по городі, це антисанітарія, мухи, а потім різні хвороби, тому це потрібно негайно припинити, - говорить Анатолій Турський.

Заступник начальника "Хмільниккомунсервіс" Юрій Прокопович визнав проблему та пообіцяв з нею розібратись. 

Стосовно вивезення тваринних рештків, він зазначив: 

- Мені відомо про вивезення лише однієї фури, з приводу цього було вжито заходів, людина котра займалась самоуправством звільнена з роботи. 

Даю вам слово, таке більше ніколи не повториться, а на сміттєзвалищі, найближчими днями, буде наведено порядок, зробимо все, аби ви не відчували ніяких негативних наслідків, - запевнив учасників зборів Юрій Прокопович.

Присутня на зборах Війтівецька сільська голова Станіслава Ядвіжина звернулась до Юрія Прокоповича з проханням вжити усіх необхідних заходів з врегулювання ситуації на сміттєзвалищі, аби не наражати людей на небезпеку від різних хвороб.  Вона також попросила відібрати зразки води у водоймах та в криницях, які знаходяться близько до сміттєзвалища та провести їх експертизу. 

- Ми маємо знати  чи можна цю воду вживати і чи безпечна вона для людей, -  сказала Станіслава Ядвіжина.

Іншою гострою проблемою, яка дошкуляє дібрівчанам є поліетиленові кульки, які зі сміттєзвалища розносить вітер, особливо це відбувається взимку, коли голі дерева і кущі.

- Весною в город не можна влізти, поки ці кульки не визбираєш, а скільки їх уже в землі за роки зібралось, хочеш сполоти город кульки тягнеш, підгортаєш - знову кульки..., - нарікають люди.

З приводу цього Юрій Прокопович відповів, що це питання уже в роботі, на осінь планується обсадити сміттєзвалище плетючою рослиністю, яка буде затримувати сміття.

Мабуть, на цьому збори і закінчились би, але депутат міської ради Ігор Мельничук запропонував учасникам зборів донести дану проблему зі сміттєзвалищем до міського голови та депутатського корпусу і запросив людей на сесію міської ради, яка проходила того дня. 

До міської ради було делеговано ініціативну групу.

З представниками зборів зустрівся міський голова Микола Юрчишин. Він поспілкувався з людьми, вислухав претензії до "Хмільниккомунсервіс" та пообіцяв допомогти у вирішенні проблеми що виникла.

- Ситуацію по сміттєзвалищу я беру на особистий контроль. Вважайте, що ця проблема уже вирішена, більше там проблем, які могли б вам дошкуляти не буде. 

Для того, щоб на сміттєзвалище не потрапляло сміття невідомого походження, там буде встановлено пропускну систему, а з часом і камери відеоспостереження. 

А наслідки, які  виникли від вивезення тваринних решток будуть ліквідовані в найближчі дні. Окрім того, навколо сміттєзвалища буде зроблено дренажну систему, яка буде слугувати фільтром та не допустить потрапляння відходів в грунтові води, - сказав Микола Юрчишин.


Обіцяного міським головою не довелось довго чекати. Уже сьогодні зранку на сміттєзвалищі, повним ходом, працювала техніка, територія прибиралася, рештки захоронювалися, а з боку Дібрівки було викопано два дренажних рови.

Людей, здається, почули і на даний час це зняло напругу в суспільстві. А от в те, що ця проблема вирішена раз і назавжди, дібрівчани поки що сумніваються, але все може бути, поживемо, побачимо...

Текст і фото Олександр Околодько

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ПРИХОЖАНИ ПЦУ З КУМАНІВЕЦЬ ЗБИРАЛИ КОШТИ НА АВТОМОБІЛІ ДЛЯ ЗСУ У ХМІЛЬНИКУ

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

978
%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини