За матеріалами СБУ підозру у створенні злочинної організації отримали «власники» підпільного «ЦНАПу»

За матеріалами СБУ підозру у створенні злочинної організації отримали «власники» підпільного «ЦНАПу»

Служба безпеки України зібрала доказову базу щодо зловмисників, які налагодили схему серійного виготовлення і продажу підроблених українських документів.

Злочинні дії організаторів додатково кваліфіковано ст. 255 та 209 Кримінального кодексу України (створення злочинної організації та легалізація коштів, одержаних злочинним шляхом).

Влітку 2023 року СБУ заблокувала міжрегіональну схему з виготовлення фальшивих документів для легалізації іноземців в Україні та ЄС.

Тоді у результаті спецоперації у Вінницькій, Львівській, Одеській, Харківській і Донецькій областях затримано організаторів оборудки та їх спільників.

Зловмисники пропонували своїм клієнтам фальшиві паспорти, посвідки на тимчасове проживання в Україні та посвідчення водіїв.

Під час досудового розслідування зібрано додаткові докази, які підтверджують, що фігуранти створили злочинну організацію для протиправного особистого збагачення та подальшої легалізації доходів, одержаних у незаконний спосіб.

Для «розкрутки бізнесу» створили сайт та тематичні групи у соцмережах, через які приймали замовлення. Вартість підробки становила від 8 до 14 тис. грн за «документ». Сума залежала від його типу і терміновості виготовлення.

Готову «продукцію» розсилали по регіонах своїм спільникам, які в подальшому переадресовували її на поштові адреси «замовників».

За наявними даними, серед основних клієнтів «сервісу» були й іноземці, які на підставі фейкових документів хотіли легалізуватися в Україні або виїхати до Євросоюзу.

Враховуючи велику кількість «замовлень», ділки отримали «прибутку» майже 6,5 млн грн., які були ними в подальшому легалізовані.

Під час слідства встановлено, що незаконну діяльність організували два мешканці Одеси. Підпільний цех облаштували у своїх спільників – у спеціально орендованій квартирі у середмісті Львова.

Загальна кількість виготовлених підроблених документів становить майже 4 тис одиниць фальшивок.

В результаті проведених 35 обшуків на підпільному «виробництві», у місцях зберігання та фасування підробок, а також за адресами проживання фігурантів виявлено:

- бланки фальшивих документів;

- обладнання для нанесення голографічних захисних елементів;

- мобільні телефони та комп’ютери з доказами злочинних дій;

- печатки і штампи, які використовували у незаконній діяльності;

- іноземну валюту, отриману від злочинної діяльності.

На підставі зібраних доказів фігурантам додатково повідомлено про підозру за наступними статтями Кримінального кодексу України:

- ст. 28 (Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією);

- ст. 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів);

- ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом)

- ст. 255 (створення злочинної організації, участь у злочинній організації та керівництво такою організацією);

- ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Наразі затримані особи перебувають під вартою, вирішується питання щодо обрання підозрюваним нових запобіжних заходів. 

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ВІННИЧАНЦІ, ЯКА ЗАХОПЛЮВАЛАСЬ СТАЛІНИМ ТА ШОЙГУ І ЗАКЛИКАЛА «СМЕРТІ ДЛЯ БАНДЕРІВЦІВ» ПОВІДОМИЛИ ПРО ПІДОЗРУ

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини