У Хмільницькій центральній лікарні цілодобово працює гінекологічний кабінет безбар'єрного доступу

У Хмільницькій центральній лікарні цілодобово працює гінекологічний кабінет безбар'єрного доступу

 Сорока жінкам на базі кабінету надали допомогу впродовж перших двох місяців роботи. З-поміж них четверо внутрішньо переміщених, десять пацієнток з інвалідністю і троє жінок, які потребували консультацій щодо небажаної вагітності. Загалом же лікарська команда націлена на допомогу жителькам громади, які зазнали гендернозумовленого насильства.

Знайти кабінет нескладно. Він знаходиться у відділенні екстреної медичної допомоги, куди веде зручний пандус. Навпроти кабінету обладнали доступну вбиральню, а у самій оглядовій кімнаті є все необхідне як для невідкладної допомоги, так і для профілактичної. Зокрема сучасне крісло-трансформер, що адаптується до фізичних можливостей кожної жінки, кушетка, лампа для гінекологічного огляду, медичний інструментарій та лікарські засоби для запобігання небажаній вагітності, профілактики статевих інфекцій та препарати для захисту жіночого репродуктивного здоров’я.  

“Ми забезпечені ліками для допомоги у разі маткової кровотечі або інших станів, які потребують термінового лікарського втручання, — коментує Ірина Побережна, завідувачка жіночої консультації Хмільницької центральної районної лікарні. Лікарки і лікарі чергують у кабінеті цілодобово. Вони пройшли спеціальні навчання, щоб правильно і професійно спілкуватись з жінками, які постраждали від фізичного чи сексуального насильства”.

 Усі послуги тут безкоштовні, а звернутися по допомогу можна конфіденційно. У Вінницькій області майже одночасно запрацювали три таких кабінети: у Хмільнику, Жмеринці та Могилів-Подільському. Загалом у різних регіонах України їх уже 20. Кабінети обладнав Міжнародний Благодійний Фонд “Український Жіночій Фонд” за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення / UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії. 

Цей простір враховує потреби кожної пацієнтки. Кабінети мають експрес-тести та лікарські препарати для захисту репродуктивного здоров’я. Це місце є безпечним, і сюди може звернутись будь-яка жінка, незалежно від віку, місця реєстрації чи наявності інвалідності. Кваліфікований персонал готовий допомоги, а у разі потреби долучити інші служби, які опікуються постраждалими від гендернозумовленого насильства,” — пояснює Олена Панченко, координаторка проєктів Українського Жіночого Фонду.

 Наразі у Хмільницькій міській територіальній громаді триває інформаційна кампанія, щоб якомога більше жінок звернули увагу на своє репродуктивне здоров’я та його збереження.

“Ми проводимо уроки здоров’я у навчальних закладах, організовуємо тематичні презентації для жительок громади, інформаційні сесії про репродуктивне здоров’я та гендернозумовлене насильство. Через поширення відеороликів та життєвих історій жінок розповідаємо, чому важливо піклуватись про себе і не боятись повідомляти про кривду”,  розповідає Ірина Ткачук, голова громадської організації “Оріана-Світ”, регіонального партнера Українського Жіночого Фонду.  

Отож, якщо ви отримали інформаційну листівку з контактами кабінетів або дізнались про їхню роботу від свого сімейного лікаря, розкажіть про це близьким, подругам, сусідкам, колежанкам. Діліться важливими відомостями, адже вони здатні врятувати здоров’я та життя! 


Матеріал виготовила ГО «Оріана-Світ» в межах проєкту  «Невідкладна медико-психологічна допомога жінкам, які постраждали від ґендернозумовленого насильства», котрий втілюється Українським Жіночим Фондом за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення/ UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії. Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам матеріалу і не обов’язково відображають погляди Українського Жіночого Фонду, Фонду ООН у галузі народонаселення/ UNFPA та Уряду Данії. Відповідальність за вміст публікації несуть винятково її автори/авторки.

 

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У ХМІЛЬНИЦЬКІЙ ЦЕНТРАЛЬНІЙ ЛІКАРНІ ПРАЦЮЄ ГІНЕКОЛОГІЧНИЙ КАБІНЕТ ДЛЯ ЖІНОК, ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД НАСИЛЬСТВА

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини