На сайті Президента з'явилась петиція про маркування брендів, які працюють в рф

На сайті Президента з'явилась петиція про маркування  брендів, які працюють в рф

Петиція з вимогою «обов’язкового маркування для товарів від брендів-спонсорів російського тероризму» зʼявилась на сайті Президента України 29 грудня. За перші декілька днів петиція набрала більше 4500 голосів. 

В петиції перерахована низка іноземних компаній, які виробляють і продають побутові товари та продукти харчування на території рф. Серед них Alfred Ritter GmbH & Co. KG, Avon Products, Inc., Barilla Holding S.p.A., Bonduelle Group, Colgate-Palmolive Company, HiPP GmbH & Company Vertrieb KG, Hochland AG, Johnson&Johnson, Lactalis, Mondelez International, Inc, Nestlé S.A., Perfetti Van Melle, Procter & Gamble Company, Red Bull GmbH, Société Bic S.A., Unilever plc, Yves Rocher та інші.

Автор петиції – український військовий та відомий блогер Юрій Гудименко. Він наголошує, що, окрім податків, за законодавством рф всі іноземні компанії, що мають власне виробництво на її території, мають сприяти мобілізації. Таким чином ці компанії стають безпосередніми учасниками російської агресії проти України. 

Ці ж компанії без перешкод здійснюють діяльність в Україні. Гудименко пропонує зобов’язати маркувати товари таких брендів спеціальними позначками, які вказують на їх співпрацю із державою-терористом. 

«Дане маркування повинно чітко та недвозначно доносити до українського споживача інформацію про те, що виробник тієї чи іншої продукції продовжує діяльність на російському ринку та підтримує російську агресію проти України та має бути нанесено на лицьову сторону товару, великими літерами червоного кольору», – говориться в петиції.

Раніше на сайті Економічна Правда вийшло розслідування щодо діяльності в рф компанії Procter&Gamble. Зокрема, в матеріалі вказувалося, що в росії досі функціонують два заводи компанії (завод лез та станків Gillette та завод побутової хімії), вона є великим платником податків і має сприяти мобілізації в росії. Таким чином – вона підтримує країну агресора. 

«У минулому пості я вказував як приклад такого бренда-колаборанта бренд Gillette, який входить до Procter&Gamble, але справедливості заради маю зазначити, що їхній головний конкурент, французький Bic, нічим не кращий і теж працює у Росії, – пише на своїй сторінці в Facebook Юрій Гудименко, – Моя внутрішня задача – зробити так, аби бренди-колаборанти стикнулись з бойкотом, осудом і падінням прибутків. І при всьому цьому я розумію, що більшість українців не будуть заходити у спеціальні телеграм-боти чи мобільні додатки кожного разу як приходять у магазин, щоб перевірити всі бренди на поличці. Тому я пропоную зробити так, щоб вже на поличці у магазині покупець бачив, чи фінансує бренд російську армію чи ні».

Частина компаній, вказаних в петиції, напередодні Нового року зʼявилась і в дослідженні британської організації Moral Rating Agency. 

«Американський гігант охорони здоров'я Johnson & Johnson був названий найзліснішим порушником у списку західних компаній, які все ще працюють у Росії. За ними слідують банки HSBC і Goldman Sachs, за якими йдуть гігант споживчих товарів Unilever та його американський конкурент Procter & Gamble», – цитує дослідження видання Daily Mail.

Підтримати петицію за спеціальне-маркування брендів, які співпрацюють із країною-терористом, можна за посиланням на сайті Президента України.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини