Депутати пропонують прирівняти корупцію до державної зради: чим це загрожує

Депутати пропонують прирівняти корупцію до державної зради: чим це загрожує

Група народних депутатів зареєструвала законопроєкт, який посилює відповідальність за корупцію під час воєнного стану. Аналітики Центру спільних дій пояснили, які недоліки має пропоноване рішення.

Згідно з цим проєктом закону, за корупційне правопорушення в умовах воєнного стану загрожуватиме позбавлення волі від п’ятнадцяти років або довічне увʼязнення з конфіскацією майна. Справи за цією статтею розслідуватимуть детективи НАБУ, а розглядати їх по суті буде Вищий антикорупційний суд.  

Відповідальність передбачена за зловживання службовим становищем для заволодіння чужим майном чи отримання особистої вигоди. Також можна понести покарання за нецільове використання бюджетних коштів чи набуття посадовцями активів, які значно перевищують їхні доходи.

Як зазначають у Центрі спільних дій, законопроєкт за змістом дублює чинні норми Кримінального кодексу — збільшується лише відповідальність за порушення в умовах воєнного стану. Крім того, на думку аналітиків, пропоноване депутатами рішення має ознаки популізму.

“Ініціатива зрівнює покарання за всі кримінальні правопорушення, що не забезпечує справедливого покарання, яке має бути відповідним до вчиненого кримінального правопорушення. Законопроєкт викривлює уявлення громадян про справедливість, кримінальне покарання і правопорядок”, — пояснює аналітикиня Оксана Заболотна.

У Центрі спільних дій натомість пропонують кваліфікувати вчинення корупційних злочинів в умовах воєнного стану як обставину, що обтяжує покарання.

Раніше президент Зеленський пообіцяв ініціювати законопроєкт, яким корупційні кримінальні правопорушення прирівняють до державної зради.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

З 1 ЖОВТНЯ ЖІНКАМ ДОВЕДЕТЬСЯ СТАВАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК: КОГО ЦЕ СТОСУЄТЬСЯ

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини