«Чим більше ми вам допомагатимемо, тим безпечніше буде в наших домівках», - Посол Польщі

«Чим більше ми вам допомагатимемо, тим безпечніше буде в наших домівках», - Посол Польщі

В інтерв’ю проєкту KYIV NOT KIEV Бартош Ціхоцький, Посол Польщі в Україні, розповів про те, як у Польщі бачать розпочату росією війну, чому адвокують європейську та євроатлантичну інтеграцію України, та в чому економічна вигода Польщі від притоку українських «гостей».

Посол Ціхоцький був одним із небагатьох очільників закордонних диппредставництв, хто після початку повномасштабного російського вторгнення увесь час залишався в Києві. Польське МЗС вимагало погодинного інформування про розвиток ситуації, а велетенські черги українців на польському кордоні – постійної координації з державними та митними органами.

«На відміну від багатьох інших країн, Польща не вважала, що Україну захоплять протягом двох-трьох днів або тижня. Але тоді в нас не було ілюзій, що все закінчиться після витіснення росіян з Київської області», - ділиться Посол своїми передчуттями щодо тривалості війни у перші її дні.

Для Польщі перемога України у війні – життєво важлива. Бо поширеною є думка, що Росія не зупиниться на Україні. Цю думку Польща розділяє з Литвою, Латвією, Естонією. «Ми чудово розуміємо, що російська агресія не стосується безпосередньо Харкова, Запоріжжя чи Маріуполя. Йдеться про зміну системи безпеки в Європі, створеної після розпаду Радянського Союзу». Якщо Росії це вдасться, то Польща стане наступною жертвою і відчує весь жах наслідків. «Ви також захищаєте і нас. Чим більше ми вам допомагатимемо, тим безпечніше буде в наших домівках», - переконаний Посол Ціхоцький.

Дипломат відзначає, що в українсько-польських відносинах стало більше довіри. І це дуже допомагає вирішувати різноманітні питання: від дуже символічних рішень, як от леви на Личаківському цвинтарі, до найголовнішого – питань, пов'язаних з ідентичністю та історією.

Колись Польщу називали адвокатом європейської інтеграції України. Зараз Україна активізує рух до ЄС і НАТО, і Польща зберігає свою роль у підтримці інтеграційних прагнень України. «Ми віримо, що в Європі відбуваються важливі глобальні процеси, які вимагають від нас дивитися вперед і визнати, що молоде, інноваційне, креативне суспільство України зробить нас сильнішими», - вважає пан Посол. «Однак ви не повинні бути наївними. Ми однаково і підтримуємо розширення ЄС і НАТО, і критично ставимося до того, наскільки членство (України – ред.) буде якісним».

Масовий наплив біженців або, як люб’язно назвав українців у Польщі Президент Дуда, «гостей» зазвичай спричиняє економічну та соціальну напругу. Однак з початку повномасштабного вторгнення українці сплатили в Польщі понад 2 мільярди євро податків. Видання Business insider Polska повідомило, що майже кожен 10-й бізнес, відкритий у Польщі у 2022 році, належить українцям.

«Скоріш за все, податки, які надходять від українців, вже перекривають витрати Польщі на врегулювання напливу біженців», - визнає Ціхоцький. Також він вражений розквітом двосторонньої торгівлі: через воєнні обставини Україна та Польща відмовилися від більшості обмежень, тарифів і квот, і це допомагає більше імпортувати та експортувати. «Будемо сподіватися, що позитивні побічні ефекти цієї трагічної агресії залишаться з нами. Утім, у першу чергу війна має бути зупинена, а агресор – покараний», - каже Посол.

Бартош Ціхоцький не вважає, що Європа «втомилася» від України, однак визнає жорстоку реальність: наша війна – не єдина криза, з якою зіштовхується світ. Іноді всередині Європи виникають різні точки зору, оскільки деякі країни менш чутливі до російського нео імперіалізму або вони ніколи не зіштовхувалися з радянською чи царською експансією. Інші ж країни набагато вразливіші до російського експорту газу й нафти, і саме тому обговорення санкцій чи підтримки України щоразу вимагають зусиль.

Разом з тим, дипломат віддає належне згуртованості європейців навколо допомоги Україні:

«Я б сказав, що це диво. Ми наближаємося до узгодження 10-го пакету санкцій проти Росії. Якби мені рік тому хтось сказав, що у нас буде якийсь пакет санкцій проти Росії, я б, чесно кажучи, не повірив. Я б не повірив, що ми відмовимося від «Північного потоку». Ситуація змінюється. Україна отримала більше зброї від НАТО, ніж будь-хто з членів Альянсу коли-небудь отримував».

Ціхоцький вважає, що союзники мають бути швидшими та сміливішими у тому, що постачають: «Ми не повинні все прораховувати, тому що життя і суверенітет – це найцінніші речі, які не мають ціни в грошах».


KYIV NOT KIEV — це англомовний новинний блог про Україну, що допомагає налагоджувати комунікацію України зі світом, а також спільнота з понад 30 тисяч людей з усього світу, котрі підтримують Україну. Після повномасштабного російського вторгнення KYIV NOT KIEV бореться з російською пропагандою та дезінформацією. Проєкт відомий серією інтерв’ю з послами іноземних держав в Україні.

Проєкт "KYIV NOT KIEV. Changemakers Season", у рамках якого відбулося інтерв’ю з Послом Польщі, реалізується за підтримки Європейського Союзу.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини