Чемпіонку світу з Хмільника Мар'яну Шевчук суд визнав винуватою у смертельному ДТП

Чемпіонку світу з Хмільника Мар'яну Шевчук суд визнав винуватою у смертельному ДТП

Два роки виправних робіт за місцем роботи з відрахуванням із заробітку 20% у дохід держави щомісяця – таким є основне покарання, яке призначив Вінницький апеляційний суд багаторазовій чемпіонці світу та Європи, паралімпійській чемпіонці з пауерліфтингу Мар’яні Шевчук.

Жінку визнано винною у скоєнні ДТП, внаслідок якої загинуло дві пасажирки автівки. Водночас на три роки позбавив її права керувати транспортними засобами.

У листопаді 2022-го Літинський райсуд визнав М.Шевчук винною у ДТП та смерті двох людей і призначив їй покарання у вигляді 6 років позбавлення волі, а також заборони сідати за кермо протягом 3 років. Строк відбування покарання рахували з моменту затримання. Арештували спортсменку 13 червня.

Як повідомляють у пресслужбі ВАС, апеляційні скарги на вирок Літинського районного суду подали прокурорка та захисниця обвинуваченої. Перша вважає, що суд безпідставно позбавив Мар’яну Шевчук права керувати транспортними засобами, бо посвідчення водія вона не отримувала. Друга просила скасувати вирок і призначити її підзахисній покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Потерпілі ж покладалися на розсуд суду. Повідомили: обвинувачена просила у них вибачення та повністю компенсувала визначену вироком моральну шкоду – по 400 тисяч гривень кожному.

Вислухавши учасників процесу, колегія Вінницького апеляційного суду апеляційну скаргу прокурора відхилила, а вимоги захисниці обвинуваченої задовольнила частково. Тож вирок районного суду в частині призначеного покарання змінила та визначила Мар’яні Шевчук покарання за ч.3 ст.286 Кримінального кодексу України. При цьому застосувала статтю 69 цього кодексу: призначила покарання нижче від найнижчої межі, передбаченої законом за вчинений злочин. Мотивувала це тим, що перебування Мар’яни Шевчук в умовах ізоляції призведе фактично до завершення її спортивної кар'єри.

«Перебуваючи в умовах ізоляції, вона не зможе займатися тренуваннями, приймати відповідне харчування, відвідувати змагання, що призведе і до зменшення спортивних досягнень України на міжнародній арені, що є актуальним для підтримання державного авторитету України, особливо в умовах воєнного стану», – зазначається в ухвалі Вінницького апеляційного суду.

Водночас у ній наголошують: покарання у виді обмеження волі, громадських робіт застосувати до обвинуваченої не можна, бо вона має 2 групу інвалідності. Що ж стосується штрафу й арешту до шести місяців, то таке покарання – надто м’яке. Тому Вінницький апеляційний суд переконаний: винуватиці ДТП доцільно призначити виправні роботи за місцем роботи засудженої з відрахуванням відсотків на користь держави.

«Таке покарання буде достатнім для її виправлення і недопущення вчинення нових кримінальних правопорушень, адже воно – реальне та за своїм терміном є аналогічним до можливого строку умовного покарання», – зауважують у документі.

Суд зважив і на кілька обставин, що пом'якшують покарання й істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, який хоч і належить до тяжких, але не є умисним, а вчиненим з необережності.

Нагадаємо, що аварія, в якій загинуло двоє пасажирок Мар’яни Шевчук, сталася влітку минулого року поблизу Пиківської Слобідки Хмільницького району. Водійка не впоралася з керуванням, виїхала за межі дороги та допустила наїзд на дерево.

 

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У ХМІЛЬНИКУ ПРОВЕДУТЬ ПРИЙОМ КАРДІОХІРУРГИ ІНСТИТУТУ СЕРЦЯ МОЗ УКРАЇНИ

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини