8 жовтня. Що відзначають у цей день?

8 жовтня. Що відзначають у цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 592 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 592 RUSSIAN AGRESSION

8 жовтня у світі відзначають Міжнародний день бездоріжжя, Тиждень наук про Землю, Всесвітній день восьминога, Міжнародний день подіатрії.

В Україні - День юриста, День художника, День професійних спілок і День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби.

Православна церква вшановує пам'ять преподобної Пелагії Антіохійської.

День юриста

День юриста України заведено відзначати 8 жовтня. Хоча свято вважається державним, дата, на яку воно припадає, не є вихідним днем. Це свято стосується всіх, хто так або інакше пов'язаний із юридичною діяльністю. Цього дня вітають юристів, суддів, адвокатів, прокурорів, юрисконсультів, нотаріусів, слідчих та інших фахівців, які працюють у сфері права. Людей, чиє завдання є стежити за дотриманням прав і свобод громадян нашої держави.

Рішення про святкування дня юриста в Україні було ухвалено 16 вересня 1997 року і затверджено Указом президента України Леоніда Кучми "Про день юриста", N 1022/97. Ініціаторами свята стали: Спілка адвокатів України, Спілка юристів України, Міністерство юстиції України.

День художника

Свято було затверджено Указом Президента 1998 року. Ініціатором святкування стала Спілка художників України. Метою є підтримка представників мистецтва та нагадування про його роль у культурному розвитку людини.

День професійних спілок

У другу неділю жовтня в Україні святкують День професійних спілок. Ідея виникла і була затверджена у 2018 році. Відтоді учасники руху за захист прав найманих працівників щороку відзначають своє професійне свято. Згідно з історичними фактами, перша офіційна профспілка була заснована 1869 року в США і мала назву "Лицарі праці".

День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби

Щороку в другу неділю жовтня в Україні працівники державної санітарно-епідеміологічної служби відзначають своє професійне свято. Воно було затверджено Президентом України 2004 року. Метою запровадження святкування є відзначення важливості даної галузі в охороні здоров'я людей та захисті від тяжких інфекційних захворювань, впливу шкідливих факторів на довкілля.

В Україні санітарно-епідеміологічна служба була заснована понад 90 років тому. Відтоді було запроваджено новітні технології, які допомагають надійно та швидко виявляти небезпечні патогенні мікроорганізми та токсичні речовини в харчових продуктах.

Ще цього дня:

1914 - Уперше під час Першої світової війни застосовано бомбардувальну авіацію;

1918 - Польська регентська рада проголосила незалежність Королівства Польща;

1938 - В Ужгороді створено перший уряд автономного Закарпаття, яке з 30 грудня 1938 р. почало називатися Карпатською Україною;

1941 - Німецька армія вийшла до Азовського моря. Було здано Маріуполь. Під час боїв потрапила в оточення 18-та армія Південного фронту. У полон потрапило понад 100 тисяч червоноармійців;

1942 - У Почаєві підписано Акт про об'єднання Української автокефальної православної церкви та Автономної православної церкви;

1945 - Інженер зі штату Массачусетс Персі Спенсер запатентував мікрохвильову піч;

1967 - Спецзагін болівійської армії взяв у полон Ернесто Че Гевару. Наступного дня його розстріляли;

1977 - Організація Українського визвольного фронту провела в Нью-Йорку мотопохід під гаслом "Проти поневолення України московським комунізмом";

1991 - Верховна Рада України ухвалила закон про громадянство України;

1993 - Україна почала спецоперацію з евакуації грузинських біженців з Абхазії;

1996 - У Мадриді міністри закордонних справ України та Іспанії підписали Договір про дружбу і співробітництво між двома країнами.

Церковне свято

День пам'яті преподобної Пелагії Антіохійської

Цього дня вшановують Пелагію Антіохійську, яка жила в 3 столітті. Дівчина вирізнялася незвичайною красою і до прийняття християнства вела розпусний спосіб життя, була танцівницею і блудницею. Одного разу в Антіохії проходив собор, на який з'їхалися єпископи з усієї Сирії. Один із них, єпископ Нонн, побачив Пелагію і, вражений її безсоромністю, усю ніч молився за спасіння її душі.

Наступного ранку невідома сила привела Пелагію в храм. Богослужіння і проповідь так вразили дівчину, що вона жахнулася від того, наскільки грішним було її життя, і звернулася до єпископа Нонна з проханням хрестити її. Ставши християнкою, Пелагія роздала все своє майно жебракам і під виглядом юнака прийняла чернечий постриг. Ніхто не здогадувався про те, що вона жінка, до самої її смерті.

Іменини: Олександр, Афанасій, Герман, Євген, Максим, Микола, Остап, Павло, Прохор, Роман, Сергій, Єфросинія.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

ХМІЛЬНИЧАНИНА РОМАНА КАШПУРА УДОСТОЄНО ЧЕРГОВОЇ НАГОРОДИ "ЗНАК ПОШАНИ"

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.



%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини