5 жовтня. Що відзначають в цей день

5 жовтня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 224 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 224 RUSSIAN AGRESSION

5 жовтня відзначають Всесвітній день учителів, Всесвітній день дитячого церебрального паралічу, Міжнародний день "До школи пішки або на велосипеді". Міжнародний день боротьби з проституцією, у Португалії – День республіки, а в Хорватії – День залізниць.

Православна церква вшановує пам'ять мучеників Іони та Фоки.

Всесвітній день учителів

Щороку 5 жовтня понад сто держав відзначають Всесвітній день учителів. Це професійне свято всіх учителів, викладачів та працівників сфери освіти — день, коли відзначаються роль і заслуги вчителів у процесі якісної освіти на всіх рівнях, а також їх неоціненний внесок у розвиток суспільства.

Історичною передумовою для заснування Дня вчителя стала спеціальна міжурядова конференція про статус вчителів 5 жовтня 1966 року в Парижі. В результаті представниками ЮНЕСКО та Міжнародної організації праці було підписано документ "Рекомендації щодо статусу вчителів".

1994 року Всесвітній день вчителя відзначався цього дня вперше, і відтоді святкові заходи незмінно відбуваються 5 жовтня.

Міжнародний день боротьби із проституцією

Міжнародний день проти проституції відзначають щорічно 5 жовтня. Заснований він був у 2002 році. Вперше заходи з нагоди Міжнародного дня проти проституції проводились у Сан-Франциско, штат Каліфорнія, США та Мельбурні, штат Вікторія, Австралія.

Ще цього дня:

1933 - Режисера Леся Курбаса звільнено з харківського театру "Березіль" за "націоналізм";

1941 – У Києві утворено Українську національну раду на чолі з Миколою Величковським, до складу увійшли і М. Капустянський, О. Бойдуник, О. Кандиба-Ольжич.

1910 - У Королівстві Португалія встановлено демократичну республіку;

1962 - Випущено перший сингл гурту The Beatles - "Love Me Do".

2009 – Вийшов на екрани України фільм "Las Meninas" (режисер Ігор Подольчак, Україна, 2008).

Церковне свято

Цього дня вшановують двох святих — мученика Фоку та пророка Йону. Фока, за переказами, народився в місті Синопі і з юності вів доброчесне життя. У зрілі роки став єпископом і, проповідуючи християнство, навернув у свою віру багатьох язичників. Під час гонінь на християн за імператора Траяна правитель міста примушував Фоку зректися віри, але єпископ залишився твердим у своїх переконаннях, незважаючи на всі муки.

Про пророка Іона відома така легенда. Одного разу він отримав від Бога наказ йти до Ніневії, щоб передбачити місту загибель за його безбожність і закликати мешканців до покаяння. Однак Йона не послухався і замість Ніневії вирушив до Іспанії. Корабель, на якому він плив, потрапив у страшну бурю, і мореплавці кинули жереб, щоб дізнатися, чиї гріхи накликали на них Божий гнів. Жереб вказав на Йону, який зізнався у своєму непослуху і попросив кинути його в море, щоб спокутувати провину.

У морі пророка проковтнув кит, в утробі якого Йона пробув три дні. Після цього Йону викинуло на берег; там він знову отримав наказ іти до Ніневії, який цього разу виконав. Його проповідь вразила жителів міста, і вони покаялися у своїх гріхах. Помилована Ніневія існувала ще 200 років.

Іменини: Олександр, Андрій, Веніамін, Іона, Кузьма, Макар, Мартін, Микола, Петро, Федір, Фока.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

УКРАЇНА ОФІЦІЙНО ВІДМОВИЛАСЬ ВІД ПЕРЕГОВОРІВ З ПУТІНИМ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини