4 квітня. Що відзначають в цей день?

4 квітня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 405 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 405 RUSSIAN AGRESSION

4 квітня відзначають Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності, пов'язаній із розмінуванням, День інтернету, День веб-майстра, Всесвітній день моркви та Всесвітній день щура.

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Василя Анкірського.

Сьогодні День народження відзначає Організація Північноатлантичного договору (НАТО). 4 квітня 1949 року у Вашингтоні представники Бельгії, Великої Британії, Данії, Ісландії, Італії, Канади, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Португалії, США та Франції підписали Північноатлантичний пакт.

У 2004 було офіційно активовано українську мову інтерфейсу української Вікіпедії, а в 2007 відбулося офіційне відкриття київського хмарочоса "БЦ Парус".

Ще цього дня:

1932 - Американський біохімік Чарлз Глен Кінг з університету Піттсбурга вперше виділив вітамін C. Честь цього відкриття також приписують Альберту Сент-Дьйорді;

1960 - На 32-й церемонії вручення нагород Американської академії кіномистецтв 11 "Оскарів" дісталося фільму "Бен-Гур". Це досягнення зумів повторити лише фільм "Титанік";

1964 - Одразу 5 перших позицій у хіт-параді американського журналу Billboard посіли пісні гурту "Бітлз". Цього досягнення не зміг повторити жоден виконавець;

1969 - Лікарі Техаського інституту серця в Г'юстоні Домінго Ліотта і Дентон А. Кулі здійснили першу клінічну імплантацію штучного серця;

1973 - У Нью-Йорку відкрили комплекс Всесвітнього торгового центру, який спроєктував японський архітектор Мінору Ямасакі. Комплекс було зруйновано 11 вересня 2001 року внаслідок терористичної атаки;

1975 - Білл Гейтс і Пол Аллен заснували компанію Microsoft;

1983 - Перший політ американського космічного шатла "Челленджер";

1998 - У Донецьку від вибуху на шахті імені Скочинського загинули 63 шахтарі.

Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності, пов'язаній з розмінуванням

Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності, пов'язаній із розмінуванням, проголошений 8 грудня 2005 року Генеральною асамблеєю ООН. У відповідній резолюції (A/RES/60/97) встановили його відзначення щороку 4 квітня.

Організація закликала створювати і розвивати національні засоби для діяльності з розмінування в тих країнах, де вибухонебезпечні залишки війни створюють серйозну загрозу безпеці, здоров'ю та життю цивільного населення, а також перешкоджають соціально-економічному розвитку на національному та місцевому рівнях.

Особливою популярністю мінна зброя користується сьогодні у країн, які не володіють потужним військовим потенціалом, зокрема у так званих країн третього світу, або ж терористичних співтовариств, які не мають можливості закуповувати сучасні високоточні засоби ураження.

Головні причини популярності мін - простота конструкції та легкість їхньої експлуатації порівняно з іншими видами зброї, а також вельми помірна ціна. Вони легко встановлюються і можуть залишатися на бойовій позиції упродовж багатьох місяців і навіть років, не вимагаючи додаткового обслуговування або отримання якихось команд. На них не впливають ні зміна концептуальних положень ведення війни на морі, ні зміна політичного курсу країни. Вони просто лежать і чекають на свою жертву. І сьогоднішній день покликаний привернути увагу спільнот усього світу до цієї проблеми.

День інтернету

У багатьох країнах світу щорічно 4 квітня відзначають День Інтернету, який 1998 року був санкціонований папою Іваном Павлом II і приурочений до дня преставлення святого Ісидора Севільського. Однак офіційно святий покровитель Інтернету ще не затверджений.

Католицький святий Ісидор Севільський, єпископ Севільський, здобув популярність не лише завдяки своєму благочестю, а й завдяки любові до наук. Він є автором однієї з перших книжок з етимології, першим презентував роботи Аристотеля в Іспанії, був реформатором і людиною широких поглядів.

Святого Ісидора вважають одним із останніх стародавніх християнських філософів, а також останнім з отців великої Латинської Церкви. Деякі історики називають святого Ісидора найбільш освіченою людиною свого часу, яка суттєво вплинула на навчання в середні віки.

День вебмайстра

4 квітня відзначається неофіційне професійне свято - День вебмайстра.

Дату цього свята обрано невипадково: цифри 4.04 дуже нагадують за своїм написанням помилку 404 (Сторінку не знайдено), що має прямий стосунок до роботи вебмайстрів. До того ж ця дата збігається з Міжнародним днем інтернету.

Всесвітній день щура

Щорічно 4 квітня, починаючи з 2003 року, відзначається незвичайне свято - Всесвітній день щура (World Rat Day), створене для привернення уваги до цієї неординарної тварини та покликане об'єднати любителів декоративних щурів в усьому світі.

Ідея заснування цього Дня належить американським щурівникам, які в такий спосіб вирішили вшанувати своїх хвостатих улюбленців, декоративних щурів, а потім цю ідею підхопили щурівники і з інших країн. Дату ж 4 квітня було обрано у зв'язку з тим, що це день початку роботи ratlist - найстарішого інтернет-ресурсу, присвяченого декоративним щурам.

Всесвітній день моркви

4 квітня - смачне і корисне свято для всіх поціновувачів свіжих овочів, яке називається Всесвітнім днем моркви. Випити морквяного соку, скуштувати морквяний пиріг чи просто похрумтіти соковитим коренеплодом - цього дня можна робити будь-які морквяні страви, адже цей овоч не лише дуже смачний, він є джерелом великої кількості вітамінів і мікроелементів.

Церковне свято

Цього дня православна церква вшановує пам'ять священномученика Василя Анкірського.

Святий жив у 4 столітті в місті Анкіра і поширював християнську віру. Одного разу Василь Анкірський передбачив смерть Юліана Відступника, після чого святого схопили і катували, щоб він відмовився від Господа. Точно невідомо, чи помер мученик від тортур, чи його заслали в Іллірію.

У народі день отримав безліч назв, і всі вони пов'язані з настанням теплих і сонячних днів - Василь Теплий, Василь Парник, Василь Крапельник, Василь Сонячник. Якщо хтось збирався будувати нову хату, хлів, або лазню, то потрібно було дивитися, де крапель падає з дахів, і куди стікають струмки. На таких місцях будівель не зводили. Вважалося, що тут будинок стоятиме неміцно.

На Василя було заведено ворожити на сонці. Якщо воно сходить у червоних колах, це обіцяє гарний урожай. Спостерігали і за небом: сині хмари в ньому віщували тепло і дощ. Існували й інші прикмети: наприклад, танення снігу з північного боку мурашника обіцяло тепле і довге літо.

Іменини: Василь, Василина, Дарина, Ісакій, Поліна, Таїсія.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У ХМІЛЬНИКУ РОДИЧІ СУДЯТЬСЯ ЗА МІЛЬЙОНІ СТАТКИ ВІДОМОГО БІЗНЕСМЕНА ВІКТОРА БЕРЕЩУКА

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини