31 січня. Що відзначають в цей день?

31 січня. Що відзначають в цей день?

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 342 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 342 RUSSIAN AGRESSION

31 січня – Міжнародний день ювеліра, Міжнародний день зебри, День натхнення мистецтвом.

У Великій Британії – Апгеліо, в Науру – День незалежності.

Православна церква вшановує пам'ять святителів Афанасія та Кирила, архиєпископів Олександрійських.

У 1729 в Стамбулі була видана перша друкована книга з арабським шрифтом, а в 1892 - в Норвегії, в Осло, відбулись перші змагання на лижному трампліні Голменколлен, в 1893 - зареєстровано товарний знак "Кока-Кола".

Ще цього дня:

1941 – Створено Київську кіностудію науково-популярних фільмів (з 1954 р. – Київнаукфільм);

1950 - Президент США Гаррі Трумен публічно оголосив про підтримку проєкту розробки водневої бомби, зброї, яка теоретично в сотні разів потужніша за атомні бомби, скинуті американцями на Гіросіму і Нагасакі під час Другої Світової війни;

1958 - Здійснено запуск першого американського штучного супутника Землі "Експлорер-1", що встановив наявність навколоземного радіаційного поясу;

1961 - США здійснили запуск космічної ракети з шимпанзе на борту. Ракета на швидкості 8000 км/год здійнялася на висоту 250 км над Землею. Шимпанзе повернулася на Землю неушкодженою;

1999 - Вчені з університету Алабама (США) отримали, на їхню думку, незаперечні докази того, що вірус СНІДу бере свій початок в Африці, походить від шимпанзе і вперше перейшов до людей близько 50 років тому.

2000 - поблизу острова Анакапа сталася авіаційна катастрофа лайнера McDonnell Douglas MD-83 авіакомпанії Alaska Airlines, в якій загинуло 88 людей.

2009 – У Кенії щонайменше 113 людей загинуло та понад 200 осіб отримали поранення внаслідок займання розлитої нафти поблизу міста Моло.

2020 – Велика Британія вийшла з Європейського Союзу та Євратома.

Міжнародний день ювеліра

31 січня відзначають Міжнародний день ювеліра.

Ця професія — одна із найдавніших, адже прикрашати себе люди любили завжди. Перші прикраси виготовляли із різноманітних підсобних матеріалів, що піддаються обробці примітивними інструментами того часу. Це могли бути намисто з черепашок, намиста з іклів, камінчики з діркою на шкіряній смужці... Найбагатші та найрозкішніші прикраси носив вождь племені.

Батьківщиною ювелірного мистецтва вважається Стародавня Греція. Тут вперше було зроблено різьблення по каменю, з'явилися прикраси, виготовлені з дорогоцінних металів із самоцвітами. В прикрасах використовувалися коштовне каміння, перли, бурштин, самоцвіти. Дрібними перлами було заведено розшивати верхній одяг.

Апгеліо

У 9 столітті на Шетландські острови, розташовані поруч із узбережжям Шотландії, висадилися вікінги, які відкрили нову сторінку історія островів. Цій події і присвячено знамените традиційно шотландське свято Апгеліо, яке проводиться в головному місті Шетландських островів Лервіке.

Апгеліо відзначається щорічно в останній вівторок січня і вважається найбільшим фестивалем вогню в Європі та одним із унікальних фестивалів світу.

Церковне свято

31 січня православна церква вшановує пам'ять Афанасія Великого. Один із грецьких отців Церкви, що належав до Олександрійської школи патристики, Архієпископ Олександрійський, наступник єпископа Олександра був відомий як один із найбільш енергійних противників аріанства. До 350 року він залишився єдиним єпископом неаріанського штибу у східній половині Римської імперії.

Афанасій Олександрійський, який непохитно протистояв впливовому аріанському духовенству і чотирьом імператорам, кілька разів виганяється з кафедри, побував у засланні, в бігах і в'язниці, був відомий як Athanasius contra mundum – Афанасій проти всього світу.

У 335 році Афанасій був засуджений Тирським собором за обвинуваченням у причетності до вбивства мелетіанського єпископа Арсенія і засланий у Тир, був повернутий з вигнання після смерті імператора Костянтина в 337 році. Під час заслання познайомився зі святителем Серватієм, який став одним із його захисників у суперечках із аріанами на Сардикійському соборі.

Повторно вигнаний з Олександрії в 340 році. Повернувся на олександрійську кафедру після смерті олександрійського єпископа Григорія у 345 році. Засуджений Міланським собором 356 року, після чого втік з Олександрії до верхнього Єгипту, де ховався до смерті імператора Констанція 361 року.

Імператор Юліан, наступник Констанція, оголосив про свободу віросповідання, зрівнявши, зокрема, язичництво та будь-які гілки християнства; Афанасій, який скористався цим рішенням, повернувся до Олександрії. Але в 364 році після смерті Юліана до влади прийшов імператор Валент, який видав едикт про вигнання єпископів, засланих Констанцією. Афанасій, побоюючись переслідування, знову втік з Олександрії, проте через чотири місяці едикт було скасовано, і Афанасій повернувся в Олександрію, де займав єпископську кафедру до кінця своїх днів.

Іменини: Опанас, Дмитро, Іларіон, Кирило, Ксенія, Максим.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ЗРОСЛО, ДЕФІЦИТ ЗАЛИШАЄТЬСЯ ЗНАЧНИМ, - "УКРЕНЕРГО"

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини