12 квітня. Що відзначають у цей день та прикмети

12 квітня. Що відзначають у цей день та прикмети

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 48 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 48 RUSSIAN AGRESSION

12 квітня в Україні відзначають День працівників ракетно-космічної галузі та День скаута, у світі День польоту людини в космос, День дій у сфері військових витрат, День рок-н-ролу та День хом'яків, у Болівії – День захисту дітей, а в Казахстані – День працівників науки.

День працівників ракетно-космічної галузі

День працівників ракетно-космічної галузі України заснований у 1997 році указом президента Леоніда Кучми з огляду на "значний внесок працівників у наукові дослідження, створення сучасної ракетно-космічної техніки та впровадження високих космічних технологій у народне господарство".

Професійне свято працівників ракетно-космічної галузі України відзначається щороку 12 квітня. Саме в цей день у 1961 році вперше у світі було здійснено політ людини в космос. На орбіту Землі було виведено перший у світі космічний корабель-супутник "Схід" з людиною на борту - пілотом-космонавтом Юрієм Гагаріним. Старт корабля "Схід" відбувся на космодромі Байконур. Політ тривав 108 хвилин, за цей час "Схід" облетів навколо земної кулі.

1997 року, з 19 листопада до 5 грудня, було здійснено політ у космос першого космонавта України Леоніда Каденюка. Вперше у космосі побували державний герб, український прапор та пролунав гімн незалежної України.

У всьому світі 12 квітня відзначається як Всесвітній день авіації та космонавтики.

З 2011 року він має ще одну назву - Міжнародний день польоту людини в космос. Про що 7 квітня, на спеціальному пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН, було схвалено офіційну резолюцію № A/RES/65/271 з нагоди 50-річчя першого кроку у справі освоєння космічного простору. Співавторами цієї резолюції стали понад 60 держав.

Перш ніж у космічний корабель сів чоловік, у політ були відправлені його чотирилапі друзі. У серпні 1960 року космічний корабель із собаками Білкою та Стрілкою на борту здійснив добовий політ із поверненням на Землю.

Перший в історії космонавтики міжнародний політ відбувся влітку 1975 - першопрохідниками були радянський корабель "Союз-19" і американський "Аполлон".

Сьогодні навколо Землі обертаються десятки тисяч супутників, космічні апарати здійснили посадку на Місяць, привезли звідти зразки ґрунту. Згодом на Марс і Венеру опускалися автоматичні зонди, кілька космічних апаратів залишили межі Сонячної Системи та несуть послання до Позаземних Цивілізацій.

Саме ж свято було рекомендовано відзначати на міжнародному рівні щорічно 12 квітня в ознаменування початку космічної ери для людства, знову підтверджуючи важливий внесок космічної науки і техніки у досягнення цілей сталого розвитку та підвищення добробуту держав і народів, а також забезпечення реалізації їхнього прагнення зберегти космічний простір для мирних цілей.

У жовтні щорічно проводиться Всесвітній тиждень космосу, присвячений ще одній визначній події - 4 жовтня 1957 на навколоземну орбіту був виведений перший у світі штучний супутник Землі.

Ще цього дня:

1908 рік – Український студент Мирослав Січинський на знак протесту проти шовінізму польських чиновників убив намісника Галичини графа Анджея Потоцького;

1911 - Француз П'єр Пріер здійснив перший політ з Лондона в Париж;

1912 рік - У Львові українські скаути-пластуни вперше склали Пластову Присягу, утворено молодіжну скаутську організацію "Пласт";

1934 - У Нью-Йорку опублікований роман Френсіса Скотта Фіцджеральда "Ніч лагідна";

1945 - Віцепрезидент Гаррі Трумен прийняв присягу президента і став 33-м лідером Сполучених Штатів Америки;

1955 - Вакцина від поліомієліту, розроблена доктором Джонасом Солком, оголошена безпечною та ефективною;

1992 - У Марн-ла-Валлі під Парижем відкрився Євродіснейленд;

1997 - Пожежа в кафедральному соборі Іоанна Хрестителя, де знаходиться Туринська плащаниця. В останню хвилину реліквію врятували від вогню;

2014 - Захоплення міського управління МВС у місті Слов'янськ російським диверсійним загоном під керівництвом Ігоря "Стрілкова" Гіркіна.

Іван Ліствичник

У церковному календарі це дата вшанування пам'яті святого ігумена Іоанна Ліствичника, Синайського.

Святий Іоанн жив приблизно в другій половині VI століття. У 16 років він прийшов до Синайської обителі і став учнем Мартирія. За чотири роки прийняв чернечий постриг. Під час церемонії один із присутніх, монах Стратигій, передбачив, що молодий інок стане великим світочем християнської Церкви.

19 років Іван жив у монастирі поруч зі своїм учителем та духовним керівником Мартірієм. Коли той помер, чернець пішов у пустелю і став відлюдником. Там пройшли сорок років його життя, яке Іван вів у молитвах, безмовності та з дотриманням посту.

У 75 років Іоанн став ігуменом Синайського монастиря. Якось настоятель Раїфського монастиря попросив його написати керівництво для сходження до духовних вершин. Так з'явилася велика праця Іоанна – "Лествиця", що старослов'янською означає "Сходи".

Іменини: Захар, Іван, Сава, Ян.

За інформацією interfax.com.ua.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

ЩО ПРИГОТУВАЛИ ВАМ ЗІРКИ НА ТИЖДЕНЬ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

 

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини