1 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

1 жовтня. Що відзначають у цей день та прикмети

Яке сьогодні свято, яким цей день був в історії, хто сьогодні святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

Сьогодні відзначають Міжнародний день музики, міжнародний день людей похилого віку, всесвітній день вегетаріанства і день посмішки. У Китаї святкують день освіти, на Кіпрі і в Нігерії - день незалежності, в Австрії -день кави, в Японії день саке, а в Азербайджані - день працівників прокуратури.

Також сьогодні Всесвітній день Хабітат або "Міжнародний день житла", день геронтолога, день CD-плеєра і всесвітній день какао та шоколаду.

Міжнародний день музики заснували з ініціативи Міжнародної музичної ради (IMC) при ЮНЕСКО.

Рішення щодо проведення Міжнародного дня музики ухвалили на 15-й Генеральній асамблеї IMC у Лозанні в 1973 році. У цей день проводять тематичні заходи: акцентні концерти, творчі зустрічі з композиторами, виконавцями, музикознавцями, виставки музичних інструментів та творів мистецтва і фотографій, пов'язаних із музикою.

Людина слухає музику щодня: у навушниках від смартфона, на радіо, телебаченні, в маршрутці або від людей, які просто наспівують пісні. Музика допомагає розслабитись, знизити рівень стресу, відвернути від повсякденних неприємностей, зменшити або розрядити негативні емоції.

Міжнародний день людей похилого віку почали відзначати в Європі, потім в Америці, а наприкінці 1990-х років уже в усьому світі. День людей похилого віку широко святкується у скандинавських країнах. Цього дня на телебаченні і радіо транслюють передачі з урахуванням смаків людей похилого віку.

Міжнародний день людей похилого віку був проголошений на 45-й сесії Генасамблеї ООН 14 грудня 1990 року. У резолюції наголошується зниження внесків до Цільового фонду з проблем старіння ООН, визнається стрімкість старіння населення, і те, що люди похилого віку здатні істотно допомогти процесу розвитку. Генеральна Асамблея закликає урядові та неурядові організації робити внески до Цільовий фонд з проблем старіння.

1 жовтня світова спільнота відзначає Всесвітній день вегетаріанства

Згідно зі статистичними даними, сьогодні в світі налічується майже мільярд людей, які дотримуються принципів вегетаріанства. Тобто від вживання м'яса усвідомлено відмовилися приблизно 10-11% жителів планети, які вважають, що тим самим вони підтримують не лише здоров'я, а й душевний спокій. Адже їхнє гасло "Ми нікого не вбили".

Щороку, з 2002 року, 1 жовтня в австрійській столиці - Відні - відзначають День кави, оскільки "кава по-віденськи" - справжній бренд, популярність якого незаперечна. Багато що об'єднує прекрасну віденську столицю з цим не менш прекрасним напоєм, тому не випадково щороку тут святкується День кави.

Православна церква вшановує пам'ять Софії і Ірини Єгипетських, християнських мучениць III століття, страчених за імператора Авреліана близько 270-272 рр.

Прикмети цього дня пов'язані з вшановуванням пам'яті святої Ірини Єгипетської:

Якщо на Ірину журавлі полетять, на Покрову (14 жовтня) треба чекати першого морозу, а якщо їх не видно, то до Артем'єва дня (2 листопада) сльота простоїть і зима, відповідно настане пізніше.

На Ірину збирають плоди шипшини, сушать їх.

Якщо бур'яни виросли дуже високі - буде багато снігу.

Іменини: Олексій, Аркадій, Борис, Володимир, Іван, Ірина, Костянтин.

У цей день:

1908 - Генрі Форд представив нову модель автомобіля "Форд Ліззі";

1926 - Відкрився Київський театр опери і балету;

1943 - Майже всіх євреїв Данії кількістю 7000 людей силами датського антинацистського підпілля перевезено до нейтральної Швеції;

1949 - Проголошено Китайську Народну Республіку;

1960 - З конвеєра зійшов перший "Запорожець";

1971 - У Флориді відкрито найбільше у світі місце розваг - "Дісней-ворлд";

1983 - Шведська пошта випустила марку із зображенням квартету "ABBA".

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

У СЕЛІ ЖИВЕ ОДНА БІБЛІОТЕКА

 

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини