1 травня. Що відзначають в цей день

1 травня. Що відзначають в цей день

Що сьогодні відзначають, яким цей день був в історії, хто святкує іменини. Про це та інше читайте у добірці від Життєвих обріїв.

ДЕНЬ 67 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 67 RUSSIAN AGRESSION

1 травня у світі відзначають Свято Весни та Міжнародний день праці, День глобальної любові, Міжнародний день соняшнику, День захисту носорога, Європейський день та День директора школи. У Франції святкують День конвалії, в Ізраїлі День батька, а у Литві – День матері. У Південній Кореї – День народження Будди, в Аргентині, Латвії та на Маршаллових островах День Конституції. У США – День благословення велосипедів. А в церковному календарі день пам'яті Преподобного Іоанна, мучеників Віктора Зотика, Зенона, Акиндіна та Северіна, Святого Косми, мученика Іоанна Нового, Максимівської ікони Божої Матерії та Хоминої неділі. Католицька церква вшановує пам'ять Святого Йосифа.

Також, сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день праці

Це свято відзначають у 143 країнах світу, а почалося все в Чикаго. 1 травня 1886 року сотні тисяч робітників найбільших промислових центрів США вийшли на протест – вони вимагали запровадження 8-годинного робочого дня. Страйки були придушені владою, але згодом розгорілися з новою силою вже в усьому світі.

В 1989 Паризький конгрес II Інтернаціоналу оголосив 1 травня 1890 Днем солідарності робітників усього світу і запропонував відзначити його демонстраціями.

Вперше День праці було відзначено в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції та Львові.

День благословення велосипедів

Щорічно у першу неділю травня штат Нью-Йорк у США святкує День благословення велосипедів.

1819 року на вулиці Нью-Йорка виїхав перший велосипед. Дивину привезли з Англії. До кінця літа муніципальна рада заборонила пересування містом новим видом транспорту, назвавши велосипед небезпечним для людини.

Проте, згодом велосипед став основним, дешевим та зручним засобом пересування мешканців штату.

День матері в Литві

Традиційно в першу неділю травня у Литві відзначають одне з чудових свят.

Цього травневого дня жителі країни вітають, дякують матусям за їхню доброту, тепло серця та рук. Адже мама — найрідніша, найближча і найголовніша людина в житті кожного.

Ще цього дня:

1907 - У багатьох європейських столицях відбулись демонстрації трудящих з нагоди свята Першого травня, а у Варшаві цього дня було оголошено загальний страйк;

1909 - У канадській провінції Онтаріо набув чинності "сухий закон";

1912 - Вперше надруковано купюру в п’ять канадських доларів;

1919 – У Фінляндії затверджено національний прапор;

1931 - У Нью-Йорку віддбулась офіційна церемонія відкриття найвищої у світі будівлі - 102-поверхового "Емпайр-Стейт-Білдінг", побудованого за проектом архітектора Вільяма Лема лише за один рік. Зведена на розі 34-ї вулиці та 5-а авеню будівля вартістю 40 мільйонів доларів залишалася найвищою у світі до 1972 року, коли в Мангеттені були збудовані вежі Міжнародного торговельного центру;

1937 - Президент США Франклін Делано Рузвельт підписав акт про нейтралітет, який не дозволяв США втручатися у воєнні події в Європі;

1943 – Німецькі нацисти скоюють масове вбивство 9000 євреїв із гетто у м. Бродах Львівщини;

1954 – У Сеулі преподобний Мун започаткував Церкву Об'єднання (Асоціація Святого Духа за об'єднання всесвітнього християнства). Сьогодні церква має послідовників у понад 150 країн світу;

1966 – Студент Георгій Москаленко та робітник Віктор Кукса вночі встановили на даху головного корпусу Київського інституту народного господарства український національний прапор;

1997 - На парламентських виборах у Великій Британії вперше за останні 18 років перемогу здобула Лейбористська партія;

1997 - Румунія вибачилася за примусову депортацію в трудові табори тисяч етнічних німців і "продаж" еміграційних документів, що мали місце в роки комуністичного правління.

Церковне свято

Перша неділя після Великодня в церковному календарі зветься Антивеликдень або Хомина неділя. У народі має назву Червона гірка. Назва Антивеликдень означає "замість Великодня" або "протилежний Великодню" - але це не протиставлення, а звернення до свята, повторення його на восьмий день після Великодня.

Здавна закінчення Світлої Седмиці святкується особливо, становлячи як би заміну Великодню. Також цей день називають Хоминою неділею, на згадку про чудо увірування апостола Хоми.

Народний календар

Сьогодні вшановують преподобного Косму Халкідонського, якого нерідко називають творцем канонів на славу Господа.

На Кузьму традиційно сіють моркву та буряк. Важливо, що посадкою та прополюванням овочів у цей день опыкувалися жінки — і не лише тому, що ця робота була легша, ніж, наприклад, оранка. Вважалося, що все, посаджене чоловіком, піде у колір, а плодів не дасть.

Іменини: Василь, Віктор, Віссаріон, Юхим, Іван, Кузьма, Михайло, Тамара, Фелікс.

За інформацією interfax.

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:---------------  

 

ЦІНА НА ГАЗ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ НЕ ПІДВИЩУВАТИМЕТЬСЯ

 

 Підписатись на телеграм канал Gazetahm.org 

Сподобалась новина - поділись нею з іншими.

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d1%81%d0%b0%d0%b8%cc%86%d1%82 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Схожі новини